Pogosto zastavljena vprašanja

Kaj je električni paralizator?

Električni paralizator je nesmrtonosno orožje, ki temelji na učinkih električnega toka. Nasprotnik je začasno onesposobljen z električnim sunkom, ki ohromi delovanje progastih mišic. Paralizator se uporablja predvsem v samoobrambi in pri policijskih intervencijah.

Električni paralizator ustvari visoko izhodno napetost iz nizke vhodne napetosti. Kot vir se običajno uporablja baterija z napetostjo od 1,5 do 12 V. Električni tok iz vira gre skozi ojačevalno vezje, kjer se napetost pomnoži do milijonov voltov. Pride do zmanjšanja jakosti toka (najpogosteje okoli 3 mA). Nato se električni tok dovaja do kontaktnih elektrod, ki so pritrjene na nasprotnikovo telo. Idealen za nepokrit predel neposredno na kožo. Če električni paralizator sprožimo na prazno (brez kontakta z nasprotnikom), se med kontaktnima elektrodama vidi električni oblok.


Ali je električni paralizator smrtonosen?

Zagotovo ne. Paralizatorji so nesmrtonosne samoobrambne naprave, ki služijo samo za začasno omamljanje sovražnika. Udar paralizatorja ne povzroča trajnih posledic.


Ali paralizator deluje skozi oblačila?

Ja. Zaradi izredno visoke napetosti so električni taserji zelo učinkoviti skozi vsa običajna oblačila. Tudi usnjena jakna ali drugo debelejše oblačilo ni ovira.


Ali je boljši paralizator ali obrambni sprej?

Oboje ima svoje prednosti in slabosti. Paralizator se lahko uporablja samo v tesnem stiku z nasprotnikom, obrambni sprej pa se lahko uporablja za ohranjanje varnostne razdalje. Solzilni sprej je učinkovit na obrazu, paralizator deluje skoraj povsod na človeškem telesu. Na učinkovitost obrambnega spreja lahko vplivajo vremenske razmere. Učinkovitost paralizatorja je odvisna od trajanja stika. Priporočljivo je kombinirati obe sredstvi, namesto da bi se zanašali samo na eno vrsto obrambe.


Kako se pravilno uporablja paralizator?

Če morate uporabiti električni paralizator, ga trdno držite in usmerite elektrode v nasprotnika. Pritisnite stikalo in se z elektrodami dotaknite telesa napadalca. Priporočljivo je, da ciljate na manj gibljive dele telesa – npr. vrat, ramena, prsni koš, trebuh ali boke.


Kako deluje električni paralizator?

Osnovna naloga električnega paralizatorja je, da moti komunikacijski sistem v človeškem telesu, ki deluje na podlagi šibkih električnih impulzov. Paralizatorji ustvarijo visokonapetostni električni naboj z majhnim tokom, ta naboj preide v telo druge osebe. Zaradi visoke napetosti lahko prehaja skozi oblačila in kožo, vendar zaradi nizkega toka ni dovolj intenziven, da bi povzročil trajne poškodbe.V živčnem sistemu prizadetega se nabere veliko zmedenih informacij in to ga začasno ohromi.